>Dansemusikduo - Mojn<

Det var først i 1970’erne, at mojn for alvor vandt udbredelse og almen accept. En kampagne i Sønderborg kom nemlig ordet til undsætning med sloganet »Mojn, vi ses i Sønderborg«, som blev trykt på T-shirts, tændstikæsker og krus. Fuglsang Bryggeri lavede endda en speciel pilsner til Sønderborg med mojn-logo på flasken.

I forbindelse med kampagnen blev der også produceret en slagsang med titlen Mojn. Det fortælles, at sangen endte på Dansktoppen og blev spillet meget i radioen.

– Sangen var helt klart med til at få Mojn i vælten, så ordet blev mere stuerent, siger hun.

Der har også været konkurrencer i denne avis, da den tidligere hed Vestkysten, hvor læsere kunne skrive ind med deres bedste mojn-oplevelse.

Det var daværende trafik- og kulturminister Niels Matthiasen, der løb med præmien, som var en beostær, der kunne sige »mojn«.

Der er dog geografisk forskel på, hvordan mojn bruges i Sønderjylland.

– Traditionelt blev mojn i Vestsønderjylland brugt som et farvel. Kommer du længere østpå, er det både et goddag og et farvel. Det er dog ved at forandre sig lidt, fordi mojn også vestpå nu er begyndt at blive brugt som et goddag.

Tager man syd for grænsen staves mojn med i, og det bruges kun til goddag og en hilsen i forbifarten.

– Hvis du i Nibøl siger mojn, når du går ud af en forretning, så vil ekspedienten spærre øjnene op. Der er nogle helt klare mojn-grænser, siger hun.

Og netop mojn-grænsen har interesseret mange. Både Viggo Sørensen og Karen Margrethe Pedersen er enige om, at den sikreste nordlige mojn-grænse er linjen, der går syd for Kolding i øst og til Hviding ved Ribe i vest.

– Vi kan selvfølgelig ikke tage højde for, at folk tager mojn med sig, når de flytter. Så du vil også kunne høre mojn i både Kolding og København.
Hun tror på, at mojn vil overleve langt ud i fremtiden, fordi det er en hilsen, der viser den lokale identitet.

– Jo mere globaliseret verden bliver, jo vigtigere bliver hjemstavnen og de lokale rødder for dem, der er vokset op i Sønderjylland.

– Jeg synes, det er sjovt at have noget specielt, som flertallet ikke har. Man kan også fortælle vittigheder på sønderjysk, som man ikke kan sige på dansk. Og her er mojn en del af det. Det er ligesom et stort sønderjysk fællesskab.